Főoldal 1 Rolunk1 Útikakauz1 Körutak1 Befektetések1 Letelepedés1 Partnereink1 Kapcsolat1
1

1. Panama City-városnézés (kb.4 óra)

Panama City Latin-Amerika lüktető központja a Csendes Óceán partján, lélegzetelállító luxus felhőkarcolókkal, zöld parkokkal, óriási bevásárló központokkal, kaszinókkal. Az ultramodern és koloniális, a gazdagság és szegénység itt, ebben a nemzetközi, ezerarcú metropoliszban találkozik.
A városnézés során a legjelentősebb látványosságok:

 • a festői Casco Antiguo, az Ó-város, spanyol koloniális épületeivel, csodálatos panorámával a modern városrészre, a régi városkában gyalog sétalunk a szűk utcák és hangulatos terek között
 • ellátogatunk a Causeway (Amador) szigetekre, amely ma a szórakozást szolgálja, 3 kisebb szigetből áll, éttermekkel, állatkerttel, valaha hullámtörőnek építették a Panama-csatornához
 • a színpompás felhőkarcolókból álló üzleti negyed, számtalan bankkal, luxus szállodákkal, futurisztikus épületekkel
 •   a Cinta Costera, parti sétány, ami végighúzódik a városon a Csendes-Óceán partján
 • Kivülről megnézzük „Panama La Vieja” a romváros még megmaradt részét, amelyet 1519-ben alapítottak és eredetileg ez volt Panama fővárosa, majd később porig égették
 • „Panama La Vieja” és a Casco Antiguo az UNESCO Világörökség részei

Választható ebéddel vagy anélkül. Ebéd nélkül a visszaérkezés a szállodába hamarabb.
Ebéd: az Amador szigetcsoporton egy hangulatos kubai étteremben.

Idegenvezetés: magyar nyelven.
Szállítás kényelmes, légkondicionált gépkocsiban vagy buszban.

2. Városnézés + Panama csatorna (kb.6 óra)

A városnézés előtt ellátogatunk a Panama-Csatorna Miraflores zsilip és látogatóközpontba, amely több mint 100 éve működik már.

Panama Csatorna hossza 80 km és a Csendes Óceánt köti össze az Atlanti Óceánnal.
Miraflores kilátószerű épületéből remek rálátás van az emelkedő-süllyedő óriás hajókra. Miraflores, egyike annak a 3 zsilipnek, ami a csatornán található. Itt a hajókat 16 méterre emelik fel vagy engedik le, két fázisban. A zsilip mellett helyezkedik el a „Puente de las Américas” (Amerika híd), amely összeköti Közép-Amerikát Észak-Amerikával. A Panama-csatornánál kb. 2 órát töltünk. A városnézés többi része megegyezik az előző programmal.

Választható ebéddel vagy anélkül. Ebéd nélkül a visszaérkezés a szállodába hamarabb.
Ebéd: az Amador szigetcsoporton egy hangulatos kubai étteremben.

Idegenvezetés: magyar nyelven
Szállítás kényelmes, légkondicionált gépkocsiban vagy buszban.

3. Minden, amit a Csatornáról tudni kell

Panama-Csatorna Atlanti Óceáni oldal vonattal
Agua Clara Zsilip (bővítés)
Portobelo Erődítmény
Ebéd

Egész napos kirándulás

Panamavárosban 7:15-kor egy panorámás vonatra szállunk és a Panama-Csatorna mentén az Atlanti Óceánhoz jutunk, Colon városába. Innen, az 1914-ben megnyitott Gatun Zsilipekhez megyünk, ahol megtekintjük a hajók átemelését, majd ellátogatunk Agua Clara látogatóközpontba, ahol a 2016 júniusában megnyitott zsilipeket nézhetjük meg. Jelenleg az Agua Clara Zsilip a világ legnagyobb teherszállító hajóinak átengedésére képes. Az eddigi 32 méter széles és 294 méter hosszú hajók mellett, a kibővített csatorna részeken 49 méter széles és 366 méter hosszú hajók is közlekedhetnek. A látogató központból kiváló rálátás van a hajó óriások átkelésére. Ugyanitt egy kellemes ebédet fogyasztunk el, majd utána ellátogatunk a Portobelo Erődítménybe.
Utunk során átmegyünk egy új hidon, ami Panama 3.

A Portobelo Erődítmény
egész Amerikában az egyik legrégebbi műemlék. II. Fülöp spanyol király kezdte el építeni 1597-ban és néhány évvel később már be is fejezte. Portobelot, A San Lorenzo erődítménnyel együtt az UNESCO 1980-ban nyilvánította a világörökség részéve. Az erődítmény óriási jelentőséggel bírt, hiszen itt történt a dél-amerikai arany és ezüst szállítmányok fogadása, szortírozása, majd tovább szállítása Spanyolország felé.

Ebéd: Panama-Csatorna, Agua Clara Zsilip
Idegenvezetés: magyar nyelven.
Szállítás kényelmes, légkondicionált gépkocsiban vagy buszban.

 

4. Átkelés a Panama Csatornán (5-6 óra)

 

Az egyik legnagyobb élmény átkelni a Panama-Csatornán. Nagyon sokak bakancslistáján szerepel ennek a lélegzetelállítóító mérnöki munkának a meglátogatása. A Panama Csatornán csak különleges engedéllyel lehet átkelni, néhány erre szakosodott hajó teheti csak ezt meg. A csatorna régi szakaszán történik az átkelés, a 3-ból összesen 2 zsiliprendszeren haladunk át, de igy is háromszor emelik fel vagy engedik le hajónkat, Miraflores Zsilipnél kétszer. A 80 km hosszú Panama-Csatornát a franciák kezdték el építeni 1881-ben és amerikaiak fejezték be 1914-ben. Az építés nagy nehézségek árán folyt és rengeteg emberéletet követelt.
A Panama Csatorna Igazgatósága az átkelés előtti napon ad csak tájékoztatást arról, hogy melyik irányban történik az átkelés és mikor indul a kirándulás. Az Igazgatóság fenntartja magában a jogot, hogy bármikor megváltoztathatja a kiadott engedély tartalmát.
Kétféle útirány lehetséges, az Északi (Northbond) vagy Déli (Southbond) átkelés. Hogy éppen melyikre adják meg az engedélyt, az előző nap derül ki.
Az úgynevezett Northbond (északi) átkelés a kikötőből indul. Itt rögtön hajóra szállunk és elhajózunk a Panama-Csatorna Csendes-Óceáni bejáratáig. A hajóról csodálatosan szép Panama város felhőkarcolóinak látványa. Ezután átmegyünk az Amerika Híd alatt, ami Dél-Amerikát köti össze Észak-Amerikával. Az első zsilip, amit elérünk a Miraflores Zsiliprendszer. Itt 2szer emelik fel hajónkat, hogy elérjük a Miraflores tavat. Ezen áthajózunk, hogy elérjük a következő zsilipet, Pedro Miguelt. Itt ismét 9 méteren emelik át hajónkat, de már csak egyszer. Tovább hajózunk egészen a Culebra kanyarig, ahol a Chagres folyó beleömlik a csatornába. Közben megtekinthetjük a Centenario Hidat, a másodikat, az Amerika Híd után, amely a Panama-Csatorna felett megy át. Nevét arról kapta, hogy megnyitása előtt, közel száz év telt el az első hajó átkeléséig. Még további 14 km-t hajózunk Gamboáig, ahol véget ér a hajókázás, buszokra szállunk és ezekkel megyünk vissza Panama városba.
A Southbond átkelés során pont fordítva megyünk, először a kikötőben buszokra szállunk, elmegyünk Gamboáig, majd ott szállunk fel a hajóra és először Pedro Miguel, majd Miraflores Zsilipeken hajózunk át. Hajóval érkezünk meg a kikötőbe.

A kirándulás tartalmazza a szállodából oda-vissza szállítást, ebédet, üdítőket és angol-spanyol nyelvű idegenvezetést.

5. Embera Indián falu

Kora délutánig tartó kirándulás

Panama Cityből 1,5 órás út vezet az indián faluhoz. Az út során alkalmunk nyílik megtekinteni a falusi életet, a kis házakat gazdaságokkal. A Chagres-folyóhoz érkezünk meg, ahol eredeti, egy fatörzsből kivájt indián kenukba szállunk és átmegyünk az indián faluhoz. Érintetlen esőerdők közepén laknak még ma is az Embera indiánok. Bemutatják életüket, táncukat és hajókkal vagy gyalog (a vízállástól függően) a férfiak elvisznek egy vízeséshez. Eközben az asszonyok ebédet főznek (hal, zöldséggel), amellyel megkínálnak bennünket is. Az ebéd után vagy előtt körbe lehet nézni. A központi épületben kis népművészeti vásár van, ahol meg lehet vásárolni a kézzel készített termékeket. Ugyanebben a nád kunyhóban autentikus indián tánc-bemutatót tartanak a falu lakói, gyerekekkel együtt. Az Embera indiánok megengedik, hogy fotózzuk őket. Panama lakossága 3,8 millió fő, ebből 12% indián. Az indiánok többsége még ma is eredeti lakhelyén él, törzsi körülmények között.

Ebéd: Indián faluban, az indiánok által főzött ebéd, hal-sültbanán és gyümölcs
Idegenvezetés: magyar nyelven.
Öltözet: Az indiánok félmeztelenül, mezítláb kísérnek el minket a vízeséshez. A vízállástól függően, van, amikor nehezebben közelíthető meg a vízesés. Néha, a kirándulás során, át kell kelni folyókon. Ezért mindenképpen rövidnadrág, sort és vízálló cipő (papucs) ajánlott. Ha lehet, hozzunk vízálló borítást kameráinknak, telefonjainknak. Esős évszakban (május-december) legyen nálunk esőkabát.
Nehézség: könnyű kirándulás

Idegenvezetés: magyar nyelven.

Szállítás kényelmes, légkondicionált gépkocsiban vagy buszban.

 

6. Gamboa Esőerdő

Egész napos kirándulás

A Gamboa esőerdő a Gatun-tó partján található, közvetlenül a Panama-csatorna mellett, érintetlen természeti csoda. Állatok által lakott szigetekkel, dús növényzettel, virágokkal. Számos állat figyelhető meg közelről, majmok, főleg a kapucsínó majom, lajhárok, tucan madarak, trópusi madarak, krokodilok, boák és más kígyófélék. A területen több mint 1000 madárfaj fél, ezért ornitológiai szempontból jelentős. Gamboa esőerdő a Soberania Nemzeti park területén található. A mintegy 20 ezer hektáros területen több mint 1300 fajta állat él, amelynek nagy része madár, 105 fajta emlős, 79 hüllő és 55 fajta kétéltű.
A parkot 1980-ban nyilvánították védett területté.

Hotel Gamboa Rain Forest Resort

Az ötcsillagos szálloda az esőerdő közepén fekszik. Minden kirándulás innen indul. Az egykor amerikai tiszti klubként épült nagyszabású hotel csodálatos panorámát kínál a Chagres folyóra. A kirándulás során a program a következő:

 • Hajókázás a Gatun tavon, számos kis sziget közelről történő megtekintése. Minden szigeten állatok élnek, ha szerencsénk van, látjuk őket, főleg majmokat. A hajókázás kb. 1 óra.
 • Libegőzés az esőerdőben, ahonnan felülről is megnézhetjük az esőerdőt. A libegő végén egy 10 emelet magas kilátó van, ahol gyönyörű kilátás tárul elénk a régióról. A program 1,5 órás.
 • Lehetőség van egy állatvédő menhely megtekintésére, ahol megmentett állatokat nevelnek, lajhárokat, jaguárokat, hangyászokat, kapibarákat stb. Egy kisebb kiállítás a megmentett lajhárok életét mutatja be, élő lajhárok jelenlétével.
 • 3 tematikus kertet is meglátogatunk: orchidea, pillangó, békatár.

Ebéd: Az ötcsillagos Gamboa Rainforest Resortban
Idegenvezetés: magyar nyelven.
Szállítás kényelmes, légkondicionált gépkocsiban vagy buszban.


 


 

7. San Blas Szigetek

Egy vagy kétnapos túra
Hajnali indulás szállodából

Panama karibi részén található 378 szigetből álló leírhatatlan szépségű szigetcsoport. A legkisebb sziget egy nagyobb ebédlőasztalnyi, amin egyetlen pálmafa áll. 49 lakatlan sziget van, hófehér partokkal, azúrkék tengerrel. A szigetcsoport egyedülálló, mert létezésük óta Kuna indiánok lakják és a mai napig is az ő tulajdonukban van. Itt nem épültek luxusszállodák, csak a Kuna indiánok kíséretével lehet a szigetekre bejutni. A Kuna területre való belépéskor útlevélvizsgálat van, és adót kell fizetni a belépésért (USD 20). Minden egyes szigetet egy-egy család birtokol. A Kuna indiánoknak művészetük és nyelvük megtartásával évszázadok óta sikerült megőrizni önállóságukat és elkerülni a beolvadást a többségi nemzetbe. Nincsenek papírjaik, egy kókuszdiót egy dollár értékben fizetési eszköznek használnak és elfogadnak. Panamával szinte csak annyi a kapcsolatuk, hogy a halottjaikat a szárazföldön temetik el, mert a szigetek olyan alacsonyan fekszenek, hogy esős évszakban valószínűleg a sírokat kimosná a tenger. A Kuna indiánok szállítanak el hajóval szigetükre, és ők is főznek nekünk. Általában 3 szigetet mutatnak be. Az elsőn Kuna indiánok élnek, ott meglátogatjuk a helyi nevezetességeket, iskolát, múzeumot. Láthatjuk, hogyan élnek. A kuna indiánok spirituális lények, nem érdekli őket az evilági gazdagság, egyszerű körülmények között élnek, egyszerű életet. Erről a szigetről meglátogatjuk a Csillagok Szigetét, ahol tengeri csillagok hevernek a vakítóan fehér homokon a sekély tenger alatt. Majd egy elsüllyedt hajó romjaihoz megyünk, amely egy nagy naturális medencében fekszik. A délutáni órákban visszaindulunk Panama City-be, mert legkésőbb 4:30-kor el kell hagyni a Kuna területet.
Lehetőség van a szigeteken aludni, nagyon egyszerű, nomád körülmények között.
 
Ebéd: Kuna indiánok főznek, általában lehet választani hal, marhahús és csirke közül.
Idegenvezetés: angol nyelven.
Utazás 6 fős, 4x4-es dzsipekkel, más utasokkal együtt


 

8. Bocas del Toro

3 napos (2 éjszaka), repülős út

Menetrendtől függően indulás repülőgéppel Bocas Del Toroba az AirPanama légitársasággal (utazási idő kb.1 óra). Az Air Panama kisebb repülőgépekkel rendelkezik, a Bocas del Toroba induló repülőgép 50 fős.

Bocas de Toro

Bocas Del Toro Panama észak-nyugati csücskében található a Costa Ricai határ mentén, a Karib tengernél. A terület 9 nagyobb és 50 kisebb szigetből áll. Bocas del Toro Panama kedvelt üdülő helye sok szép érintetlen tengerparttal és különleges hangulattal. A fő szigeten (Isla de Colon) található Bocas települése, ahol karibi stílusú színes házakat csodálhatunk meg és este sok hangulatos étterem és bár áll a turisták rendelkezésére. Bocas del Toro a turizmusból és a banántermelésből él. 1890-ben kezdődött meg itt a banántermelés és ma a Chiquita nemzetközi cég több közel 1 millió tonna banánt termel és exportál évente, főleg az USA-ba és Európába. A városka cölöpökre épült, házainak jelentős része a vízhez kapcsolódik egy stéggel. Szinte mindent hajóval lehet megközelíteni, hajó taxik közlekednek a szigetek között. Minden látnivalót is hajóval lehet megközelíteni, 1-2 tengerpartra szárazföldön is el lehet jutni. Búvárkodni és szörfözni is lehet a szigeteken.
Szállást a fő szigeten, Colonban ajánlunk. Innen több kirándulás is elérhető.
Ajánlott kirándulások, hajóval, más turistákkal együtt (kb.20-30 fő).

 • Delfin öböl, ahol a hajóról sok-sok delfint látni,
 • Korall zátony, itt felszíni búvárkodás ajánlott és Red-Frog Sziget is itt található, a híres miniatűr piros békával. Vigyázat, mert mérgező.
 • Boca del Drago és Playa las Estrellas, itt lépten nyomon csillagok vannak a vízben, csodálatos fehérhomokos, nyugodt tengerben. Playa Estrellan magunk választhatjuk ki a tányérunkra kerülő langusztát.
 • Madár Szigetek, ahol több ezer madár él egy buja növényekkel benőtt szikla szirten.

  Kiséret: nincs, csak ha a kisérő útját is kifizetik. 

9. Tengerparti nyaralás Playa Blancan

Playa Blanca Panama Csendes-óceáni részén, 120 km-re található a fővárostól. Az út kb. 2 óra, mert bár a négysávos pánamerikai úton lehet megközelíteni, sok kis falun kell átmenni. 
Playa Blanca az ún. száraz öbölben található, ahol egész évben jó az idő, még az esős évszakban is, mert elkerülik a szélsőséges időjárási viszonyok. A tenger egész évben meleg, 30 C, kivéve, amikor délről a Hudson áramlatok elérik Panamát (január-február). Ekkor a tenger 4-5 fokkal hidegebb, de még mindig nagyon kellemes.
Playa Blancan a homok vulkanikus eredetű, hófehér homok váltakozik, a korom feketével. A fekete homokban csillognak a kristályok. Az egész part mentén kagylókat, kisebb korallokat lehet szedegetni. Hosszú homokos partján kellemes sétákat lehet tenni. Rengeteg madár, főleg pelikánok, fregattok és sirályok vonulását lehet látni. Csodálatos napfelkelték és naplementék. 
A szállodák ezen a szakaszon mind All Inlusive ellátásúak, vagyis minden étel és helyi ital korlátlanul áll rendelkezésre. A szállodák resort jellegűek, vagyis nagy területen helyezkednek, sok medencével rendelkeznek és számos szórakozási lehetőség áll rendelkezésre. Nem is kell kimenni a szállodából. Nem is nagyon érdemes, mert a környéken nincsenek említésre méltó kisebb falvak.
Aki pihenésre, kikapcsolódásra vágyik trópusi környezetben, itt azt megtalálja.
A felhőtlen nyaralásra a Playa Blanca Resort-ot ajánljuk. Bár kategóriája nem ötcsillagos, minden megtalálható, ami egy örömteli nyaraláshoz szükséges.
Playa Blanca Resort egy több hektáros területen fekszik, ahol a tengerparton van a szállodai rész, kicsit beljebb különböző apartmant házak helyezkednek el. A területen van Közép-Amerika legnagyobb sós vizű medencéje. Olyan óriási, hogy itt lehet hajókázni, vízisíelni, banánozni. Csúszdák, napernyők, homokos part vár mindenkit.
A szállodában, trópusi, igényesen berendezett szobák, mindegyikben TV és széf. A gyerekek örömére sok játszó alkalmatosság van és a szállodán belül van egy kis állatkert is, ahol főleg madarak vannak. Itt látható a ritka Tucan madár is.
Egész nap animációs programok, sportversenyek, tánc és spanyol nyelvtanfolyam. Minden este show műsorok, karaoke és disco.
A nagy távolságok miatt a területen kis vonat közlekedik. Néhány bolt és étterem is található a resort területén és egy kisebb kaszinó is van.
8 különböző étterem és bár van, ahol akár 24 órán át lehet étkezni. Mindenképpen csak pihenésre ajánljuk, mert gyalog nem lehet megközelíteni a környező falvakat.


10. Valle de Anton

Egész napos kirándulás


Meg lehet közelíteni a fővárosból is (kb. 4 óra oda-vissza), de leginkább Playa Blanca-i nyaralás közben ajánlott ide ellátogatni.

Valle de Anton

Playa Blancához viszonylag közel egy egyedülálló völgy fekszik. A völgy egy nem működő vulkán kráterében van (a 2. legnagyobb a világon). A vulkán utoljára 300 ezer évvel ezelőtt tört ki. A 6 km széles kráterben laknak az emberek, itt folyik mindennapi életük. A völgy számos látványosságot ígér.
Látványosságok:

 • El Chorro Macho vízesés. Kisebb ereszkedéssel lehet elérni, néhány függőhídon keresztül. Itt lehetőség van Canopy-ra (kötélen való ereszkedésre).
 • Nispero Állat- és Botanikus kert. Egyedülálló Panamában, mert nincsenek állatkertek. A Nispero is egy kisebb magánállatkert, amely bemutatja a Panamában őshonos állatokat (tucan, tapír, jaguár, majmok, stb). A régió nevezetessége a Rana Dorada, az arany béka, amely itt megtekinthető.
 • Termálvizes medencék – a föld alól feltörő vízzel megtöltött medencében meg lehet mártózni, maximum 20 percet. Fiatalító iszappakolást is lehet az arcra tenni.
 • Kőkorszaki kövek – egy mélyedésben, festett barlangfestészetet lehet látni.
 • Népművészeti piac – a városka központjában minden nap népművészeti vásár van.
 • Ezen kívül, kígyótár, orchidea kert, pillangó kert.

A völgy csodálatos természeti környezetben fekszik, az időjárás az örök tavaszt idézi, állandóan 20-25 fok van. Lakosai tehetősebb emberek vagy külföldiek. Itt található a milliomosok utcája, ahol gyönyörű „haciendák” (birtokok vannak).

Ebéd: egy mediterrán, spanyol vezetésű étteremben egy medence partján.
Idegenvezetés: magyar nyelven.

Szállítás kényelmes, légkondicionált gépkocsiban vagy buszban.

11. Isla Iguana

Egész napos kirándulás
Playa Blancáról közelíthető meg.

Isla Iguana

Isla Iguana lakatlan sziget, csak állatok, főleg iguánák lakják. Gyönyörű fehérhomokos strandját égszínkék tenger veszi körül. Lehet felszíni búvárkodni, vagy csak élvezni a nyugodt tenger habjait. A sziget körül 14 féle korall és 350 féle trópusi hal él. Áprilistól szeptemberig 5 különböző féle teknős rakja le itt tojásait és júniustól novemberig bálnák megjelenésére lehet számítani.
Két strandja van, az egyébként gyalog is könnyen bejárható szigetnek. Az egyiken a tenger nyugodt és égszínkék, a másikon a víz kicsit haragosabb és a part sziklásabb. Itt él több ezer fregatt madár. A két partot egy jól járható gyönyörű ösvény köti össze, trópusi növényzettel. Útközben és a szigeten mindenhol iguánák járkálnak fel-alá.
Kiváló lehetőség van a sznorkelre. Felszerelést hozni kell.

Vannak esetek amikor haragos a tenger ezért nem lehet átkelni a szigetre, de ezt előre nem lehet tudni. Ebben az esetben egy közelebbi tengerpartra megyünk el.

Ebédet útközben, egy helyi étteremben.

Idegenvezetés: magyar nyelven.
Szállítás kényelmes, légkondicionált gépkocsiban vagy buszban a kikötőig és vissza.
Az átkelés a szigetre, kis csónakokkal történik, nincsenek stégek a ki és beszállásra.

12. „Abuelo” Rum Túra

Egész napos kirándulás

Playa Blancáról közelíthető meg.

Azurero félsziget, a fesztiválok és a rum hazája

Egész napos kirándulás Azurero félszigetre, a fesztiválok, cukornád ültetvények és Abuelo Rum hazájába. Délelőtt ellátogatunk egy karneváli maszkokat gyártó népművészhez. 
Utána Pesé-be megyünk, amely Herrera megyében található. Itt található a San Isidoro Hacienda, ahol a világhírű Abuelo Rumot és a Seco Herrerano italt gyártják. Ökörszekéren megyünk a rumgyártó üzembe. Itt megmutatják a gyártási folyamatot, majd elmegyünk a bodegába, ahol a rumot hordókban érlelik. Tipikus panamai ebéddel kínálnak, majd rumot kóstolunk, 5,7,12 és 30 éves rumokat. A rumtúra végén „open bar” ahol tovább kóstolhatjuk a rumokat, koktélokat.
Az Abuelo Rum a szakértők szerint a világ egyik legjobb rumja, selymessége és különleges íze miatt.

Idegenvezetés: angol nyelven, nagyobb létszám esetén magyar nyelven.

Szállítás kényelmes, légkondicionált gépkocsiban vagy buszban a kikötőig és vissza.


© 2020, Sunny World, All rights reserved. Site designed by Janos Szabo