Főoldal 1 Rolunk1 Útikakauz1 Körutak1 Befektetések1 Letelepedés1 Partnereink1 Kapcsolat1
utikalauz Panama

Általános tudnivalók

Panama a világtérképen

Panama

panamai látnivalókPanama City

panamai látnivalók

Az első dolog, amit tudnia kell Panamáról, hogy ez a kicsi, de változatos földrész az amerikai kontinensen található; stratégiailag fontos helyen, egy keskeny földsávon, amely összeköti Észak-és Dél-Amerikát kelet-nyugati irányban, és az Atlanti-óceánt a Csendes-óceánnal észak-dél irányban.
Panama igazi „hub”, mind a légi, mind a vizi közlekedést illetően, keletkezése óta jelentős kereskedelmi csomópontja a világnak. Amikor ez a keskeny földsáv 3 millió évvel ezelőtt összekötötte Észak-és Dél-Amerikát fontos természeti változások történtek. Állat és növényfajok vándorlása volt megfigyelhető a két kontinens között, amely még ma sem fejeződött be. A földrész felfedezése után, a spanyolok Panamán keresztül szállították az árut és a kincseket Európába. És ma a Panama-Csatorna bonyolítja a világkereskedelem 6%-át.
Panama nyugaton Costa Ricával, keleten Kolumbiával, északon a Karib-tengerrel és délen a Csendes-óceánnal határos.
Panama - hivatalos neve Panamai Köztársaság – 74 340 négyzetkilométer fölterülettel, és 1080 négyzetkilométer vízfelszínnel rendelkezik; összesen 75 420 négyzetkilométer, ezzel a világ 119 országa a területet illetően.
Területe tíz tartományra oszlik: Panama, mint főváros, Nyugat-Panama, Bocas del Toro, Darien, Chiriqui, Cocle, Colon, Herrera, Los Santos és Veraguas.
Az országban öt indiánok által lakott terület (comarcas) található: Kuna Yala, Emberá, Kuna Madugandí, Kuna Wargandí, és Ngöbe-Buglé. Ebből csak 3 látogatható.
Panama kicsi ország, mindössze 4,2 millió fővel, de nagyon változatos lakossággal. 65% mesztic (amerikai indián és európai keverék), 9.2% fekete, 6.8% mulat (fekete-fehér keverék), 13% fehér és 6% indián. A keveredés főleg az alábbi országok lakosaiból származik: spanyol, angol, ír, holland, francia, német, olasz, portugál, lengyel, orosz, görög és amerikai. Érdekes megjegyezni, hogy bár a lakosság 70%-a katolikus, nagyszámú zsidó él itt, főleg a fővárosban. 
Panama fővárosa: Panama város, közel 2 millió lakossal. A hivatalos nyelv a spanyol, a turisták által látogatott helyeken angolul is tudnak.
Panamában közel 1 millió külföldi él, nagyrészük amerikai.

Panamai időjárás

Földrajzi elhelyezkedése miatt Panama nagy része egész évben meglehetősen egyenletes hőmérsékletet élvez. A nap folyamán a hőmérséklet 30-33 °C között mozog, és éjszaka 21-23 °C -ig csökken; Az ország bizonyos területein, mint Boquete, Cerro Punta és El Valle, a hőmérséklet legalább 10 °C fokkal hűvösebb.
Panamában csak két évszak van, száraz évszak vagy nyár, decembertől áprilisig, és esős évszak vagy tél, májustól novemberig. A legtöbb esős évszaki napon, a reggel és a kora délután általában napos, míg a késő délután és esti időszak csapadékos.
Általában mindkét évszakban a nap 6:00-kor kel, és 18:25 körül nyugszik, így körülbelül 12 óra napfény.
Hogy mikor érdemes Panamába jönni? Általában azt szoktuk mondani, hogy bármikor lehet, mert mindig jó idő van. A száraz évszakban szinte soha nem esik, de sokkal szelesebb az idő. Az esős évszakban az eső nem túl zavaró, a szállás árak mérsékeltebbek, kevesebb a tömeg, a tenger és a légkör nyugodtabb. Az esős évszakban minden nap felfrissül a természet.
Panamában nincsenek hurrikánok, a hurrikán áramlat Panama felett vonul el.

Panamai közlekedés

Hat nemzetközi repülőtér található Panamában, az ország különböző régióiban, ahol rendszeres menetrend szerinti járatok és néhány magáncharter működik:
Panamaváros: Tocumen International Airport (PTY), Albrook "Marcos A. Gelabert" Nemzetközi Repülőtér (PAC), Panama Pacifico International Airport (BLB)
Rio Hato(Playa Blanca tengerpart): Scarlett Martinez International Airport (RIH)
David: Enrique Malek nemzetközi repülőtér (DAV)
Bocas del Toro: "Isla Colon": Nemzetközi Repülőtér (BOC) és Changuinola "Capitan Manuel Niño" Nemzetközi Repülőtér
Európából a KLM, az Air France, az Iberia, a Lufthansa, az Air Europa és a Turkish Airlines jön Panamába.
Egyetlen belföldi légitársaság működik Panamában az Air Panama. Ez a légitársaság rendszeres belső járatokat, magánchartereket és nemzetközi járatokat kínál San Joséba, Costa Ricába és Medellinbe, Kolumbiába. Az Air Panamával lehet eljutni Bocas del Toro szigeteire is.
A Copa Airlines Panamai Légitársaság az egész amerikai kontinenst behálózza, 84 repülője van és ezzel közel 80 észak-közép-és dél-amerikai városba repül.
Nyilvános buszok: El lehet jutni Panamában tömegközlekedéssel bárhova az országban. Panama városon belül a MetroBus közlekedik, de ennek használata nehézkes, ezért inkább az Ubert javasoljuk. Az ország többi részébe is el lehet jutni busszal, kényelmes és gazdaságos. Egy dolgot figyelembe kell venni, hogy nagyon lehűtik a buszokat, ezért fel kell öltözni, ha ezekkel akarunk közlekedni. A Grand Terminal Panama City Albrook Mallnál található, innen bárhova el lehet jutni, még Costa Ricába is. A buszjegy árak a távolságoktól függően változnak; például egy jegy a városban való mozgáshoz 25 centbe kerül, és egy jegy a városból Bocas del Toro-ba (10 óra) körülbelül 30 dollárba kerül. Érdemes még megjegyezni, hogy a nyilvános buszok kategóriájába beletartoznak a színes Diablo Rojo buszok is. Ezeket elvileg már betiltották, de még mindig közlekednek, mert nem tudják nélkülük megoldani a tömegközlekedést. Javasoljuk, hogy készítsetek róla fotókat, de ne vegyétek őket igénybe. Őrültek módjára száguldoznak, nem lehetünk abban biztosak, hogy meg is érkezünk.
Taxi: A taxik használata nem olyan egyszerű Panamában. Először is, a taxisok eldönthetik, hogy felveszik-e az utast, ezért jó előre tisztázni, hova akarunk eljutni. A taxik Panamában kollektívek, ez azt jelenti, hogy lehetséges, hogy meg kell osztania a taxit két vagy három emberrel. Meg lehet kérni a taxist, hogy csak minket vigyen, ez mindenképpen biztonságosabb, mintha meg kell másokkal is osztanunk az utat. A taxival való utazás nem veszélytelen, de ha körültekintőek vagyunk nyugodtan lehet használni.
Uber: Mi mégis az Ubert ajánljuk, ami legálisan működik Panamában. Nagyon népszerű a turisták és a külföldiek körében, mert biztonságos és tiszta. Lehet készpénzzel és hitelkártyával is fizetni; és a viteldíjak nagyon gazdaságosak.
Metro: Panamában van az első és egyetlen metró szolgáltatás Közép-Amerikában. Jelenleg 2 vonal működik már, de mindkettő elkerüli a turista látványosságokat, igy csak érdekességből próbáljuk ki, ha akarjuk. A 2-es vonal tervezett szakasza ki fog menni Tocumen Nemzetközi Reptérre, de ez még fejlesztés alatt van.
Vezetés: Lehetőség van autót bérelni Panamában. Mi a fővárosban nem ajánljuk, mert nagyon nagy a forgalom, nagyon eltérő a vezetési stílus az európaitól, ezért könnyen bajba juthatunk. Vidékre nyugodtan mehetünk autóval, de mindenképpen figyelembe kell venni, hogy a kecsegtető napi bérlési árak mellett, óriási kötelező biztosítási díjat kell fizetni, amit elfelejtenek az elején mondani.

Panamai fizetőeszköz

A hivatalos valuta Panamában a Panamai Balboa (PAB); de valójában a fizetőeszköz az USA dollár. Létezik a Balboa, de csak érme formájában és PAB 1 és annál kevesebb nagyságban. A 1 PAB= 1 USD. Papírpénzként csak az amerikai dollárt fogadják el, mert papír Balboa nem is létezik. Utazásunkhoz ezért amerikai dollárt hozzunk, amit nem kell sehol beváltani. Fontos figyelembe venni, hogy a kisebb boltokban nem szeretik az USD 50 vagy USD 100 címleteket, ezért érdemes kisebb USD 20 címletek hozni Taxisok még ebből sem tudnak visszaadni, ezért mindig legyen nálunk kisebb USD 1, USD 5, USD 10 címlet.
Eurót ne hozzunk magunkkal, ha lehet, mert nagyon kevés helyen lehet beváltani, még a bankokban sem. Vannak erre kijelölt helyek.
A hitelkártyák széles körben elfogadottak az egész országban (főleg Visa és MasterCard); és az ATM-ek könnyen hozzáférhetők, kivéve a legelszigeteltebb helyeken.

Útlevél- és vízuminformációk

A Panamába való belépéshez magyar állampolgároknak csak útlevél szükséges; nincs vízum kötelesség. Turistaként maximum 180 napot lehet tartózkodni, ezután kérni kell a letelepedést, ami magyar állampolgárnak könnyitett. Ha ezzel kapcsolatosan bővebb információra van szüksége, készségesen állunk rendelkezésére. Honlapunkon erről is talál alapinformációkat.

Egészségügyi információk

Egészségügyi ellátás a legtöbb területen jó Panamában; de mindenképpen érdemes biztositással jönni a teljes időszakra, mert a magánellátás nagyon drága lehet.
A csap vizet lehet inni, de vannak területek, ahol nem ajánlott, például Bocas del Toro vagy az őslakos által lakott területek. Mi mindenképpen a palackos víz fogyasztását ajánljuk, de fogat mosni nyugodtan lehet csap vízzel. Mindig legyen nálunk víz, sokat igyunk, főleg a gyerekek, mert a nagy melegben hamar kiszáradhatnak.
Nincs kötelező védőoltás, ha Panamába érkezik Magyarországról.
A sárgaláz elleni védőoltás sem kötelező, de ha tovább utazik Costa Ricába, vagy Nicaraguába ott kérik a sárgakönyvet, ha Panamából érkezik. Javasolt ezért a sárgaláz elleni oltás, bár ez a betegség nem ismert Panamában. Más védőoltások is ajánlhatók: veszettség és a hepatitis A és B – különösen, ha Darién, Kuna Yala és más elhagyottabb területekre mész.
A higiénia meglepően magas szintű, minden élelmiszerhez kesztyűben nyúlnak, még az utcán is, mindenki haján hajháló, nyugodtan lehet enni, inni mindenhol és mindent. Érdemes folyékony kéztisztítót hozni.
A toalettek is nagyon higiénikusak Panamában és mindenhol van, még a kisebb boltokban is.
Trópusi ország lévén, vannak szúnyogok, de érdekes módon a fővárosban alig-alig. Mindenképpen fel kell szerelkezni szúnyog riasztóval, bőrre kenhetővel és levegőbe fujóssal is. Az ún. aedes aegypty szúnyog csak és kizárólag édes vízben szaporodik, főleg pocsolyákban, elhagyott gumikerekekben, de leteheti petéjét vázákban, napokig ott hagyott felmosó vödrökben. Ezért vigyázni kell arra, hogy ezeket a vizeket mindig öntsük ki. Ez a szúnyog kifejezetten nagyvárosi szúnyog, a természetben nem fordul elő. Sajnos ezek a szúnyogok terjesztik a Dengue láz, Chicungunya és Zika vírusokat. Ezért lefekvés előtt ajánlott a hálószobát átnézni. A tengerparton is vannak szúnyogok, sőt ott sokkal több van, mint a fővárosban, de ezek nem veszélyesek, viszont igen harapósak. Javasolt ezért a hálószobák ajtaját csukva tartani főleg este. Itt is érdemes átnézni esténként a hálószobát. Ha valakit megcsípett a szúnyog, nem történik semmi, de sokszor nagyobb csípés keletkezik, ezért érdemes fenistil gélt hozni és azzal kenegetni. Egyéb állatok, élősködőktől nem kell tartani.
A nap nagyon intenzív Panamában. Csak 50-es vagy afeletti naptejjel érdemes védekezni, mert nagyon erősen éget a nap. Ha csak a városba megyünk, akkor is be kell kenni magunkat, mert leéghetünk. Hozzuk magunkkal a megszokott naptejünket. Érdemes a városnézésre is bekenni magunkat, mert a séta során is nagyon leéghetünk.
Kalap, sapka is kötelező, főleg gyerekeknek, akik hamar napszúrást kaphatnak.
A gyerekeket úszópulóverekben engedik ki a napra a helyiek is, hogy ne égjenek le, és tudjanak önfeledten játszani a vízben vagy homokban.
Gyógyszereket nem kell hozni, minden alapgyógyszer beszerezhető.
Napszemüveg kötelező, nagyon erős a nap.

Panamai biztonság

Panama alapvetően biztonságos hely.
Nagyon fontos tudni, hogy a panamaiak szívesen látják a turistákat, kifejezetten turista-orientált bűnözés nagyon ritka Panamában. Eltérően más országoktól szerte a világon, nem kell tartani zsebtolvajoktól vagy csalóktól a panamai vakáció során.
Természetesen ügyelni kell értékeinkre, ezért javaslunk mindent a szállodai széfben tartani.
Néhány alapvető, hasznos óvintézkedés:
Mindig legyen Önnél az útlevél másolata, az eredeti maradjon a széfben. A másolatot már otthonról hozza magaddal, hozzon többet is.
Ugyanígy hozzunk másolatot a hitelkártyáinkról, ha elveszik, tudjunk mindent róla. A másolatra írjuk rá a sürgősségi számot, amit hívnunk kell.
Ne legyen Önnél sok pénz vagy nagyon értékes holmi, amikor a városban sétál.
Érdeklődjön az idegenvezetőnél vagy a szálloda személyzetnél, mely helyek kerülendők.
Jelentse a rendőrségnek vagy a szállodának, hogy bármilyen kellemetlensége származott az út során. Viszonylag sok rendőr van mindenhol, igy könnyen meg lehet találni őket. A rendőrök nagyon készségesek, sőt kifejezetten turizmusra szakosodott rendőrök is vannak.
A panamai vészhelyzetek esetén hívandó számok:
Rendőrség - 104
Tűzoltóság - 103
Mentő – 911

Ruházat

Panamában nagyon meleg van, egész évben 32 fok, szellős, természetes anyagokból készült ruhákat hozzunk és legalább 2 fürdőruhát, mert nagyon lassan száradnak a ruhák a páratartalom miatt.
A meleg miatt mindent nagyon behűtenek, ezért érdemes magunknál tartani egy sálat, amit a vállunkra tudunk tenni vagy egy kisebb kardigánt. Ezeket mindig vigyük magunkkal. Az egyetlen hely, ahol meg lehet fázni, a hűtött helyiségek.
Érdemes olyan nadrágot, ruhát hozni, ami gyorsan szárad, a farmer nem nagyon ajánlott, mert nagyon meleg és nem szárad.
Panamában szinte mindig előfordul eső, függetlenül attól, hogy száraz vagy esős évszakban jövünk. Eső esetén is mindig meleg van, megfázástól nem kell tartani. Érdemes mindig magunknál tartani egy kis esernyőt, vagy könnyű esőkabátot.
Legyen nálunk víz tűrő cipő, néhány kirándulásra jó lehet. Mindenképpen kényelmes cipőt hozzunk magunkkal és lehetőleg edző cipőt is.
Panamában sok helyre nem lehet bemenni, sortban, rövid nadrágban. Néhány étteremben is előírás a hosszú nadrág, de ha hivatalokba akarunk menni, mindenképpen vegyünk fel hosszú nadrágot.
Sokan meglátogatják az Embera Indián falut. Itt számitani kell kisebb patakok, folyókon való átkelésre, ezért mindenképpen olyan gumicipőt hozzunk magunkkal, ami fennmarad a lábon és nem baj, ha vizes lesz. Mindenképpen hozzunk olyan védőfelszerelést (zárható zacskó), ami megvédi telefonunkat és fényképező gépünket. Ide érdemes fürdőruhát is hozni, mert meg lehet fürödni a vízesésben.
Aki San Blasra megy szintén hozzon vízálló felszerelést.
A többi kirándulásra, normál, inkább sportos, laza ruhában kell jönni.

És ami még kimaradt

Először is, mint minden Latin-Amerikai országban a fő elv a „türelem” mindenek felett. Minden elintéződik, csak lassan.
Mindenképpen hozzunk magukkal egy kisebb hátizsákot, lehetőleg víztűrőt. Ez legyen a kézitáskánk. Ha bármikor esik az eső megvédi dolgainkat az elázástól.
Élelmiszert, gyümölcsöt, zöldséget nem lehet behozni, erre ügyeljünk, ha maradt egy alma nálunk a repülőn, együk meg vagy dobjuk ki.
Az elektromos áram 110 volt. Az aljzatok általában kétágúak. Feszültség átalakító szükséges ahhoz, hogy telefonunkat, laptopunkat tudjuk használni.
Internet elérhetőség nagyon jó, szinte mindenhol van WIFI.
Panamában rengeteg állat él szabadon, nagyobb emlősök is. De ezek elrejtőznek előlünk, pedig mi szeretnénk őket látni. Rengeteg lajhár, majom van, de kellő távolságot tartanak tőlünk, ezért aki közelről akarja megnézni őket, hozzon távcsövet.
Panamába a lakosság 6%-a dohányzik csak, ezért az utcán szinten nem látni dohányost. A dohányzás zárt helyiségben mindenhol tilos, az utcán is vannak korlátozó intézkedések.

Panamában nem szabad az utcán alkoholt fogyasztani, ezt törvény tiltja. Ezért ha iszunk egy sört, ne járkáljunk vele.
© 2020, Sunny World, All rights reserved. Site designed by Janos Szabo