Főoldal 1 Rolunk1 Útikakauz1 Körutak1 Befektetések1 Letelepedés1 Partnereink1 Kapcsolat1

Általános tudnivalók

Nicaragua a világtérképen

Nicaragua Magyarországnál másfélszer nagyobb ország, a közép-amerikai kontinenshídon. Elnevezésében egy Nicarao nevű indián törzsfőnök emlékét őrzi. Területének nagy részét a Kordillerák vulkanikus láncai uralják. A szárazföldön északon Honduras, délen Costa Rica határolja. A Csendes-óceán partvidéke keskeny, a Karib-tengert övező pedig széles, mocsaras síkság. A Csendes-óceán medencéjében több mint 50 vulkán található, Ezek közül 7 aktív és 14-ben kráter tavak vannak. A Csendes-óceán medencéjét Közép-Amerika legnagyobb tava, a Nicaragua-tó választja el a középső és északi hegyektől és a keleti esőerdőktől. A Nicaraguai-tó latin-amerikai második legnagyobb tava, 8264 km2 nagyságú és több mint 450 vulkanikus eredetű szigetnek ad otthont, köztük a világ legnagyobb vulkanikus tószigetének, az Isla Ometepe-nek és 5 különböző szigetcsoportnak. Nicaragua 10%-át tavak, folyók és lagúnák, 35%-át erdők borítják. A fennmaradó 55% a legeltetés és a mezőgazdasági területek és a szétszórt falvak és városok keveréke.

Nicaragua időjárás

Nicaragua átlagos hőmérséklete 27°C egész évben. Páratartalom átlagosan 65%. Két évszak van, zöld és száraz. A zöld évszak május közepétől november közepéig tart, a száraz évszak november végétől május elejéig tart. Az eső a zöld évszakban nappal általában csak rövid és az erős esőzések, hosszabb záporok éjjel vannak. Az év legmelegebb időszaka a száraz évszak végén van, márciustól májusig, míg a leghidegebb időszak októbertől januárig tart. A hegyvidéki központi és északi területeken változatosak a magasságok, sokszor élvezetesebb, hűvösebb az éghajlat, fokozatosan nedvesebb időjárás található, ha kelet felé megyünk. Az ország központi területétől a Karib-tengerig trópusi párás erdei éghajlat van, gyakori csapadékkal.
Hogy mikor érdemes Nicaraguába jönni? Általában azt szoktuk mondani, hogy bármikor lehet, mert mindig jó idő van. A száraz évszakban szinte soha nem esik, az esős évszakban az eső nem túl zavaró, a szállás árak mérsékeltebbek, kevesebb a tömeg, a tenger és a légkör nyugodtabb. Az esős évszakban minden nap felfrissül a természet.
Nicaraguában nincsenek hurrikánok, a hurrikán áramlat Nicaragua felett vonul el. Az erős vulkanikus tevékenység miatt, szinte mindig lehet számitani kisebb földrengésekre.

Belépési és kilépési követelmény

Az útlevél az országba való belépés napjától számított legalább hat (6) hónapig érvényes. Nicaragua nyitott ajtók politikáját követi. Ezért sok nemzetiség nem igényel vízumot, és csak egy turistakártya szükséges (USD 10.00). Ez vonatkozik a magyar turistákra is. Kilépéskor USD 45 kell fizetni, de ez általában benne van a repülőjegy árában.

Adók és borravaló

15% Áfa minden vásárlásra vonatkozik. A szállodai szállások esetében 17%, ami a nettó árakra rakódik rá fizetéskor. A borravaló 10% és 15% között változnak a szolgáltatások esetében.

Nicaraguai fizetőeszköz

A nemzeti valuta a Cordoba, a spanyol hódító Francisco Hernandez de Cordoba tiszteletére hozták létre, ő alapította meg az első várost az országban. Egy amerikai dollárral 34 Córdoba. Pénzváltás van a bankokban, szállodákban és utcai árusoknál (nem ajánlott). A kis címletű amerikai dollár (5, 10, 20 és 50) elfogadott bárhol. Ezért nem érdemes pénzt váltani dollárról. Hitelkártyák széles körben elfogadottak. Visa és MasterCard elfogadott szinte mindenhol.

Elektromos áram

110 voltos, szabványos amerikai dugókat használnak.

Oltások

Minden olyan utazónak rendelkeznie kell sárgaláz elleni oltással, aki a WHO által közzétett, sárgaláz szempontjából kockázatos országból érkezik, az oltást legalább az utazás előtt 10 nappal be kell adatni. Ezek az országok: Dél-Amerika: Argentína, Bolívia, Brazília, Kolumbia, Ecuador, Francia Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Trinidad és Tobago, és Venezuela. Afrikai országok többsége. A következő utazók mentesülnek a sárgaláz elleni nemzetközi oltási bizonyítvány bemutatásának kötelezettsége alól, még akkor is, ha olyan országból érkeztek, ahol előfordulhat a sárgaláz. • 60 év felettiek • Terhes vagy szoptató anyák • Akik bizonyítottan allergiások a tojásra • Akiknek immun problémáik vannak Ezeknek az utasoknak rendelkezniük kell egy olyan orvosi igazolással, amely tartalmazza, hogy orvosi szempontból ellenjavalt az oltás.

Fényképezés és videó

Javasoljuk, hogy minden kellékből hozzon elegendőt, ha a látogatása során fényképezni vagy videózni fog. Az akkumulátorok, amelyek nem szabványosak, szinte lehetetlenek vagy teljesen elérhetetlenek Nicaraguában, kérjük, vásároljon friss elemeket, és legyenek tartalékjai, mert minden nehezen beszerezhető.

Nicaraguai biztonság

Sokan még ma is azt hiszik, hogy a nicaraguai utazás csak a nagyon bátraknak való. Ez a tévhit már a múlté. A turista helyek mind biztonságosak erre külön figyelmet fordítanak.

Mit pakoljunk

Nicaraguai utunk során biztos, hogy sokat fogunk kirándulni, meglátogatunk vulkánokat, városokat, elmegyünk a tengerpartra vagy a Nicaragua tóhoz, hűvösebbre, nagyon melegre egyaránt kell számitani. Ezért a következőket ne hagyjuk otthon: fürdőruha, napszemüveg, kényelmes cipő, túracipő, estére váltó cipő, vízhatlan cipő, legalább 2 db hosszúszárú nadrág és ugyanennyi sort, esőkabát, könnyű dzseki. Az út során nehéz lesz a mosás, ezért elegendő ruhát kell pakolni. Hozzunk magunkkal egy hátizsákot, a napi dolgok pakolására és esetleg egy kisebb bőröndöt, ha belföldön akarunk hajózni vagy repülni. Legyen nálunk olyan zacskó, ami megvédi értékeinket a víztől. És mindig tegyünk el szúnyogriasztót. Kérjük olvassa el a panama átalános tudnivalókat is, mert a két ország között sok a hasonlóság.

© 2020, Sunny World, All rights reserved. Site designed by Janos Szabo