Főoldal 1 Rolunk1 Útikakauz1 Körutak1 Befektetések1 Letelepedés1 Partnereink1 Kapcsolat1

Általános tudnivalók

Costa Rica a világtérképen

Costa Rica Közép-Amerika egyik leglátogatottabb országa, főleg az amerikai turisták kedvelik. Szárazföldön Panamával és Nicaraguával határos. A többi közép-amerikai országhoz hasonlóan partjainál megtalálható mind az Atlanti-óceán, mind a Csendes-óceán. Bár kis országról beszélünk, mégis a világ biodiverzitásának 5% itt található. Az ország területének 26%-a védett. Costa Ricának nincs katonasága 1948 óta. A spanyol gyarmati időkben a közlekedési nehézségek miatti viszonylagos elszigeteltségben volt az ország. Costa Rica volt a legszegényebb spanyol gyarmat Közép-Amerikában. Döntő faktor volt gazdasági fejlődésében a bennszülött munkaerő hiánya. Míg a többi spanyol gyarmat telepesei indiánokat dolgoztattak földjeiken, Costa Ricában kénytelenek voltak maguk megművelni azt. Így Costa Rica fejlődése különbözött szomszédaitól, és nem is alakultak ki oly mértékű társadalmi egyenlőtlenségek, mint szomszédainál. Costa Rica összesen 51 100 km²-rel rendelkezik; ezzel a világ 129 országa a területet illetően. Területe 7 tartományra oszlik: San José, mint főváros, Alajuela, Cartago, Guacanaste, Heredia, Limón és Puntarenas. Costa Rica kicsi ország, mindössze 5 millió fővel, a lakossággal zöme európai eredetű fehér és kreol 87%, mesztic 7%, fekete 3%, kelet-ázsiai 2%, indián 1%. A lakosság 76%-a római katolikus, 15%-a protestáns, Jehova tanúi 1%, 8%-a pedig egyéb vallású. Az országban a hivatalos nyelv a spanyol, de sokan beszélik még az angolt is. Costa Ricában több, mint 1 millió külföldi él, nagyrészük amerikai. Jelentős a kelet-európai bevándorlók száma is, főleg a lengyeleké.

Costa Ricai időjárás

Az ország a trópusi éghajlati övbe tartozik. Az évi csapadék mennyisége 1500–3000 mm között van. Az országot átszelő hegység északnyugati-délkeleti fekvése Costa Ricát két részre osztja: a csendes-óceánira és a karibira. Mindegyiknek megvan a maga csapadék-és hőmérsékleti rendje. A csendes-óceáni régiót jól meghatározott száraz és esős évszak jellemzi. A száraz évszak decembertől márciusig tart. Április egy átmeneti hónap. A legszárazabb és legmelegebb hónap március. Az esős évszak májustól októberig tart, a november szintén átmenet. Viszonylag kevesebb az eső mennyisége a júliusi és augusztusi hónapokban, amelyeket veranillonak vagy "kis nyárnak" is neveznek. Ezeket a hónapokat a szelek fokozódása jellemzi. A legcsapadékosabb hónap szeptember és október, főként a ciklonrendszerek hatása miatt. Az esőzések főként délután és kora este fordulnak elő. A karibi részen az ország éghajlati rendszere nem rendelkezik jól meghatározott száraz évszakkal, mivel az esőzések a legszárazabb hónapokban 100 és 200 mm között állandóak maradnak, ami jelentős mennyiség. A part menti övezetekben két viszonylag száraz időszak van. Az első száraz időszak február és március között, a második szeptember és október között van. Az első száraz időszak szinkronban van a csendes-óceáni száraz évszak, míg a második időszak csendes-óceáni legcsapadékosabb hónapokra esik. A karibi részen két esős időszak van a szárazak között. Az első novembertől januárig tart, és ez utóbbi a legerősebb esős időszak. A második májustól augusztusig húzódik, és jellemzője, hogy július a legesősebb, ami egybeesik a "kis nyár" időszakával a Csendes-óceáni részen. A legcsapadékosabb hónap December. Az eső többnyire éjszaka és reggel esik.

Általában mindkét évszakban a nap 6:00-kor kel, és 18:25 körül nyugszik, így körülbelül 12 óra napfény. .

Hogy mikor érdemes Costa Ricábajönni? Costa Ricában nagyon sokat esik az eső, szinte mindig, kivéve a csendes-óceáni részt. Leginkább február és márciusban érdemes jönni. Sok helyen (főváros) az átlag hőmérséklet 20 Celsius fok, ezért nem kell nagy nyári melegre számitani
Costa Ricában nincsenek hurrikánok, de kisebb földrengésre mindig lehet számitani a vulkanikus tevékenység miatt.

Costa Ricai fizetőeszköz

A nemzeti valuta a Colon. Egy amerikai dollárral 590 Colon. Pénzváltás van a bankokban, szállodákban és utcai árusoknál (nem ajánlott). A kis címletű amerikai dollár (5, 10, 20 és 50) elfogadott bárhol. Ezért nem érdemes pénzt váltani dollárról.
Hitelkártyák széles körben elfogadottak. Visa és MasterCard elfogadott szinte mindenhol.

Elektromos áram

110 voltos, szabványos amerikai dugókat használnakana

Útlevél- és vízuminformációk

Costa Ricába való belépéshez magyar állampolgároknak csak útlevél szükséges; nincs vízum kötelezettség. Turistaként maximum 180 napot lehet tartózkodni.

Egészségügyi információk

Egészségügyi ellátás nagyon jó Costa Ricában; de mindenképpen érdemes biztositással jönni a teljes időszakra, mert a magánellátás nagyon drága lehet.
A csap vizet lehet inni. Mi mindenképpen a palackos víz fogyasztását ajánljuk, de fogat mosni nyugodtan lehet csap vízzel is. Mindig legyen nálunk víz, sokat igyunk, főleg a gyerekek, mert a nagy melegben hamar kiszáradhatnak.
Trópusi ország lévén, vannak szúnyogok, de érdekes módon a fővárosban alig-alig.
Mindenképpen fel kell szerelkezni szúnyog riasztóval, bőrre kenhetővel és levegőbe fujóssal is. Az ún. aedes aegypty szúnyog csak és kizárólag édes vízben szaporodik, főleg pocsolyákban, elhagyott gumikerekekben, de leteheti petéjét vázákban, napokig ott hagyott felmosó vödrökben. Ezért vigyázni kell arra, hogy ezeket a vizeket mindig öntsük ki. Ez a szúnyog kifejezetten nagyvárosi szúnyog, a természetben nem fordul elő. Sajnos ezek a szúnyogok terjesztik a Dengue láz, Chicungunya és Zika vírusokat. Ezért lefekvés előtt ajánlott a hálószobát átnézni. A tengerparton is vannak szúnyogok, sőt ott sokkal több van, mint a fővárosban, de ezek nem veszélyesek, viszont igen harapósak. Javasolt ezért a hálószobák ajtaját csukva tartani főleg este. Itt is érdemes átnézni esténként a hálószobát. Ha valakit megcsípett a szúnyog, nem történik semmi, de sokszor nagyobb csípés keletkezik, ezért érdemes fenistil gélt hozni és azzal kenegetni. Egyéb állatoktól, élősködőktől nem kell tartani. A nap nagyon intenzív Costa Ricában. Csak 50-es vagy afeletti naptejjel érdemes védekezni, mert nagyon erősen éget a nap. Ha csak a városba megyünk, akkor is be kell kenni magunkat, mert leéghetünk. Hozzuk magunkkal a megszokott naptejünket. Érdemes a városnézésre is bekenni magunkat, mert a séta során is nagyon leéghetünk.
Kalap, sapka is kötelező, főleg gyerekeknek, akik hamar napszúrást kaphatnak. A gyerekeket úszópulóverekben engedik ki a napra a helyiek is, hogy ne égjenek le, és tudjanak önfeledten játszani a vízben vagy homokban.
Gyógyszereket nem kell hozni, minden alapgyógyszer beszerezhető.
Napszemüveg kötelező, nagyon erős a nap.

Oltások

Nincs kötelező védőoltás, ha Costa Ricába érkezik Magyarországról.
Minden olyan utazónak rendelkeznie kell sárgaláz elleni oltással, aki a WHO által közzétett, sárgaláz szempontjából kockázatos országból érkezik, az oltást legalább az utazás előtt 10 nappal be kell adatni.  Ezek az országok:
Dél-Amerika: Argentína, Bolívia, Brazília, Kolumbia, Ecuador, Francia Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Trinidad és Tobago, és Venezuela.
Afrikai országok többsége.
A következő utazók mentesülnek a sárgaláz elleni nemzetközi oltási bizonyítvány bemutatásának kötelezettsége alól, még akkor is, ha olyan országból érkeztek, ahol előfordulhat a sárgaláz.
  • 60 év felettiek
  • Terhes vagy szoptató anyák
  • Akik bizonyítottan allergiások a tojásra
  • Akiknek immun problémáik vannak
Ezeknek az utasoknak rendelkezniük kell egy olyan orvosi igazolással, amely tartalmazza, hogy orvosi szempontból ellenjavalt az oltás.

Costa Ricai biztonság

Costa Rica alapvetően biztonságos hely.
Nagyon fontos tudni, hogy a costa-rica-i emberek szívesen látják a turistákat, kifejezetten turista-orientált bűnözés nagyon ritka.
Természetesen ügyelni kell értékeinkre, ezért javaslunk mindent a szállodai széfben tartani.
Néhány alapvető, hasznos óvintézkedés:
Mindig legyen Önnél az útlevél másolata, az eredeti maradjon a széfben. A másolatot már otthonról hozza magával, hozzon többet is.
Ugyanígy hozzunk másolatot a hitelkártyáinkról, ha elveszik, tudjunk mindent róla. A másolatra írjuk rá a sürgősségi számot, amit hívnunk kell.
Ne legyen Önnél sok pénz vagy nagyon értékes holmi, amikor a városban sétál.
Érdeklődjön az idegenvezetőnél vagy a szálloda személyzetnél, mely helyek kerülendők.
Jelentse a rendőrségnek vagy a szállodának, hogy bármilyen kellemetlensége származott az út során. Viszonylag sok rendőr van mindenhol, igy könnyen meg lehet találni őket. A rendőrök nagyon készségesek, sőt kifejezetten turizmusra szakosodott rendőrök is vannak.

Ruházat
Costa Rica változatos ország időjárás szempontjából, szellős, természetes anyagokból készült ruhákat hozzunk és legalább 2 fürdőruhát, mert nagyon lassan száradnak a ruhák a páratartalom miatt.
Érdemes olyan nadrágot, ruhát hozni, ami gyorsan szárad, a farmer nem nagyon ajánlott, mert nagyon meleg és nem szárad.
Costa Ricában szinte mindig előfordul eső, függetlenül attól, hogy száraz vagy esős évszakban jövünk. Érdemes mindig magunknál tartani egy kis esernyőt, vagy könnyű esőkabátot.
Legyen nálunk víz tűrő cipő, néhány kirándulásra jó lehet. Mindenképpen kényelmes cipőt hozzunk magunkkal és lehetőleg edző cipőt is.

És ami még kimaradt
Először is, mint minden Latin-Amerikai országban a fő elv a „türelem” mindenek felett. Minden elintéződik, csak lassan.

Mindenképpen hozzunk magukkal egy kisebb hátizsákot, lehetőleg víztűrőt. Ez legyen a kézitáskánk. Ha bármikor esik az eső megvédi dolgainkat az elázástól.

 

© 2020, Sunny World, All rights reserved. Site designed by Janos Szabo