Főoldal 1 Rolunk1 Útikakauz1 Körutak1 Befektetések1 Letelepedés1 Partnereink1 Kapcsolat1

Általános tudnivalók

Kuba a világtérképenKuba a világtérképen

Kuba (hivatalosan Kubai Köztársaság, spanyolul República de Cubakaribi szigetország, területéhez Kuba szigetén túl – mely a Nagy-Antillák legnagyobb tagja – hozzátartozik még 1600 kisebb szárazulat is, amelyek közül méretével kiemelkedik a Juventud-sziget (korábban Pinos). Az egykori spanyol gyarmat ma a legnépesebb karibi ország, egyben a világ egyik utolsó szocialista berendezkedésű állama. 1972 és 1991 között a KGST tagja. Az Egyesült Államok az országtól bérli a haditengerészeti támaszpontjáról és börtönéről ismert Guantánamói-öblöt. 2015 augusztusában az USA levette az országot a terrorizmust támogató államok listájáról, ami az embargó felfüggesztését is jelenti.

Karib-tenger északi szigete, keletről az Atlanti-óceán, nyugatról a Mexikói-öböl, délről pedig a Karib-tenger mossa határait. Bár sziget, közel van az Amerikai Egyesült Államok déli részéhez, Floridához. ÉK-Keleten a Bahama-szigetek, délkeleten Haiti, délen a Kajmán-szigetek és Jamaica a szomszédja, míg pár száz kilométerre nyugatra Mexikó terül el.

Kuba időjárása
Éghajlata trópusi, meleg és esős, ideális üdülésre, kikapcsolódásra. Fekvése miatt évente többször söpörnek végig a hurrikánok a szigeten.

Egész évben 22-28 °C közötti az átlaghőmérséklet. Az év 300 napján 7-8 óra a napsütéses órák száma naponta. Klímáját két évszak határozza meg: egyik a száraz, novembertől áprilisig, a másik az esős, amely májustól októberig tart.

A száraz évszak inkább enyhe, kevesebb csapadékkal. Az esős évszak forróbb és csapadékosabb, ami nem azt jelenti, hogy napokon keresztül szakad az eső, inkább csak záporok, zivatarok fordulnak elő gyakrabban. A páratartalom igen magas egész évben, kb. 80% körül mozog.
A szigetország időjárását nagyban meghatározzák a passzátszelek.Ami az általános nézőpontot illeti, Kuba keleti része melegebb, mint a nyugati. Az éves átlagcsapadék 1375 mm körül mozog, esős évszakban 1059 mm, száraz évszakban csupán 300 mm. A szigetet szeptemberben és októberben van, hogy kisebb hurrikánok is érintik, főként ezekben az esős hónapokban. A legérintettebb terület Pinar del Río és Havanna. A szél elérheti a 250 km sebességet óránként és legtöbbször kiadós esővel párosul. 

Hogy mikor érdemes Kubába jönni? Decembertől áprilisig.

Kuba fizetőeszköze
A kubai konvertibilis peso (CUC) Kuba egyik hivatalos pénzneme, a másik a kubai peso (CUP). A CUC-t1994-ben vezették be, szabadon váltható pénznem.
Szintén rögzített az árfolyama a "normál" kubai pesóhoz (CUP): 1 CUC = 24 CUP. Bár hivatalosan csak kiegészítő pénznem Kubában, a gyakorlatban ez a fő fizetőeszköz, a legtöbb üzlet CUC-ban számol, s a legfontosabb termékek is kizárólag CUC-ért kaphatók.

1 CUC = 24 CUP, az árfolyam kötött, mindenhol ezek az árfolyamok érvényesek.

Árfolyama az USA-dollárhoz van rögzítve: 1 CUC = 1,08 USD.

Ez azonban csak a deviza-elszámolásra vonatkozik, az amerikai dollár készpénz váltásakor 10% illetéket kell megfizetni.

Elektromos áram
110 voltos, szabványos amerikai dugókat használnak.

Egészségügyi információk
Magyarország és a Kubai Köztársaság között érvényben van a sürgősségi orvosi ellátások ingyenességére vonatkozó nemzetközi szerződés, de ez nem terjed ki a magyar állampolgárok teljes körű orvosi ellátására. Az orvosi ellátás költségei meglehetősen borsosak és a kubai hatóságok az ország elhagyását megtiltják, amennyiben az utazó részéről kiegyenlítetlen tartozás áll fenn valamelyik gyógyintézetnél.

2010. május elsejétől kötelező az utas-egészségügyi biztosítás megkötése a Kubába utazóknak. A biztosítás megkötését belépéskor a határon a biztosítási kötvény bemutatásával ellenőrizhetik.
A csap vizet nem lehet inni, ezért mindenképpen a palackos víz fogyasztását ajánljuk, de fogat mosni nyugodtan lehet csap vízzel. Mindig legyen nálunk víz, sokat igyunk, főleg a gyerekek, mert a nagy melegben hamar kiszáradhatnak.
Trópusi ország lévén, vannak szúnyogok, de érdekes módon a fővárosban alig-alig. Mindenképpen fel kell szerelkezni szúnyog riasztóval, bőrre kenhetővel és levegőbe fujóssal is. Az ún. aedes aegypty szúnyog csak és kizárólag édes vízben szaporodik, főleg pocsolyákban, elhagyott gumikerekekben, de leteheti petéjét vázákban, napokig ott hagyott felmosó vödrökben. Ezért vigyázni kell arra, hogy ezeket a vizeket mindig öntsük ki. Ez a szúnyog kifejezetten nagyvárosi szúnyog, a természetben nem fordul elő. Sajnos ezek a szúnyogok terjesztik a Dengue láz, Chicungunya és Zika vírusokat. Ezért lefekvés előtt ajánlott a hálószobát átnézni. A tengerparton is vannak szúnyogok, sőt ott sokkal több van, mint a fővárosban, de ezek nem veszélyesek, viszont igen harapósak. Javasolt ezért a hálószobák ajtaját csukva tartani főleg este. Itt is érdemes átnézni esténként a hálószobát. Ha valakit megcsípett a szúnyog, nem történik semmi, de sokszor nagyobb csípés keletkezik, ezért érdemes fenistil gélt hozni és azzal kenegetni. Egyéb állatoktól, élősködőktől nem kell tartani.
A nap nagyon intenzív Kubában. Csak 50-es vagy afeletti naptejjel érdemes védekezni, mert nagyon erősen éget a nap. Ha csak a városba megyünk, akkor is be kell kenni magunkat, mert leéghetünk. Hozzuk magunkkal a megszokott naptejünket. Érdemes a városnézésre is bekenni magunkat, mert a séta során is nagyon leéghetünk.
Kalap, sapka is kötelező, főleg gyerekeknek, akik hamar napszúrást kaphatnak.
A kubai hatóságok szigorúan ellenőrzik az élelmiszerek behozatalát. Az állat- és növényfertőzések megelőzése érdekében tilos húsféleségeket, gyümölcsöt és zöldségfélét, növényi magvakat az országba bevinni (kivételt képeznek a konzervek).
Napszemüveg kötelező, nagyon erős a nap.

Oltások
Nincs kötelező védőoltás, ha Kubába érkezik Magyarországról.

Útlevél- és vízuminformációk
2001. október 1-jétől magyar állampolgár csak érvényes vízum vagy turistakártya (Tarjeta de turista) birtokában utazhat be Kubába. Vízumot a Kubai Köztársaság Budapesti Nagykövetségén, turistakártyát szintén ott, vagy a néhány utazási irodában lehet beszerezni. Néhány légitársaság (pl. Jetairfly, Air Canada) díjmentesen biztosít utasainak turistakártyát, érdemes erről informálódni. Vízumfelvételkor és beutazáskor a kubai hatóságok kérhetik a szálloda vagy magánszállás (casa particular) foglalásának igazolását.

Kiutazáskor repülőtéri illetéket kell fizetni valamennyi, nemzetközi járatot igénybe vevő utasnak. Ennek díja jelenleg 25,- CUC/fő. (2012. február)

A vízumelőírásokról Kuba budapesti nagykövetségének honlapján (www.embacuba.hu) a Konzulátus, Vízumkérelem, Vízumkérőlap, Turista kártya menüpontok alatt találhat az érdeklődő információkat.

Kuba biztonsága
Kuba közbiztonsága híresen jó, és ebben egyedülálló Latin-Amerikában, ahol minden más országban folyamatosan résen kell lenni.
Nagyon fontos tudni, hogy a kolumbiai emberek szívesen látják a turistákat, kifejezetten turista-orientált bűnözés nagyon ritka.
Természetesen ügyelni kell értékeinkre, ezért javaslunk mindent a szállodai széfben tartani.
Néhány alapvető, hasznos óvintézkedés:
Mindig legyen Önnél az útlevél másolata, az eredeti maradjon a széfben. A másolatot már otthonról hozza magával, hozzon többet is.
Ugyanígy hozzunk másolatot a hitelkártyáinkról, ha elveszik, tudjunk mindent róla. A másolatra írjuk rá a sürgősségi számot, amit hívnunk kell.
Ne legyen Önnél sok pénz vagy nagyon értékes holmi, amikor a városban sétál.
Jelentse a rendőrségnek vagy a szállodának, hogy bármilyen kellemetlensége származott az út során.

Ruházat
Kubába látogatva érdemes szellős, könnyed öltözéket csomagolnunk. Mivel magas a levegő páratartalma, részesítsük előnyben a természetes anyagból készült ruhákat. De ajánlatos odafigyelni a nadrág és trikó ujjának hosszára, főként a templomok, éttermek, múzeumok látogatásánál. A helyi rendőrség nagy gonddal ügyel arra, hogy kirívó öltözékével senki ne keltsen feltűnést. A strandokon szigorúan tilos fedetlenül fürdőzni. 

Kuba remek hely egy kellemes üdülés eltöltéséhez, ahová a szinte mindig azúrkék ég, a csodálatos napsütés és a kellemes langyos szellő oly hivogatóan csábítja a turistákat. Kubához képest a hideg Európába biztosan bronzbarnán térhetünk haza!

És ami még kimaradt
Először is, mint minden Latin-Amerikai országban a fő elv a „türelem” mindenek felett. Minden elintéződik, csak lassan.
Mindenképpen hozzunk magukkal egy kisebb hátizsákot, lehetőleg víztűrőt. Ez legyen a kézitáskánk. Ha bármikor esik az eső megvédi dolgainkat az elázástól.
Élelmiszert, gyümölcsöt, zöldséget nem lehet behozni, erre ügyeljünk, ha maradt egy alma nálunk a repülőn, együk meg vagy dobjuk ki.
Internet elérhetőség nagyon rossz, az internet függők sokat fognak bosszankodni.


1

© 2020, Sunny World, All rights reserved. Site designed by Janos Szabo