Főoldal 1 Rolunk1 Útikakauz1 Körutak1 Befektetések1 Letelepedés1 Partnereink1 Kapcsolat1

Általános tudnivalók

Kolumbia a világtérképen

 

 

Kolumbia a világtérképen

Kolumbia (spanyolul Colombia) Dél-Amerika északnyugati részén fekvő ország. Hivatalos neve Kolumbiai Köztársaság. Nevét a kontinens európai felfedezőjéről, Kolumbusz Kristófról kapta; bár ő soha nem járt e vidéken. Kolumbiát szárazföldön keleten Venezuela, délkeleten Brazilia, délen Ecuador és Peru, északnyugaton pedig Panama határolja. Érdekesség, hogy közúton Panamából nem közelithető meg, mert Panama nem engedte meg a pánamerikai út tovább épitését a drog kereskedelm miatt. A határterületen, az őserdőben jelentős drogültetvények vannak. Mind az Atlanti, mind pedig a  Csendes-óceánon van partszakasza. (A dél-amerikai országok esetén ez ritkaság, rajta kívül csak Chile mondhatja el ezt magáról, de az csak igen rövid szakaszon ér ki az Atlanti-óceánra.) Ezeken túlmenően a kolumbiai kormány hivatalosan szomszédos országoknak tekinti azokat az országokat is, amelyekkel Kolumbiának közös tengeri határa van. Ezek a következők: Jamaica, Haiti, Honduras, Nicaragua, Costa Rica és a Dominikai Köztársaság. A pacifikus-hegységrendszer részeként a régióban gyakori a földrengés és a vulkáni kitörés. Kolumbiában az Andok hegyei húzódnak. Az Andok délnyugaton három láncra oszlik:

  • Cordillera Occidental (Nyugati-Kordillera) a csendes-óceáni partvidéken. Itt fekszik Cali város.
  • Cordillera Central (Középső-Kordillera) a Cauca (nyugaton) és a Magdalena (keleten) folyók között. Itt fekszik Medellin, Manizales és Pereira város.
  • Cordillera Oriental (Keleti-Kordillera) északkeleten, itt fekszik Bogotá, a főváros. A csúcsok magassága itt meghaladja 4000 métert, míg a másik két hegylánc csúcsainak magassága eléri az 5500 métert. A 2600 méter magasságban fekvő Bogotá a maga méretében az egyik legmagasabban fekvő város a világon.

Kolumbia oriási ország 1 141 748 km² területével a világon 26 helyet foglalja el.
Népesség 50 millió fő, nagyon magas a különböző kevert népek aránya, a mesztic, valamint a mulatt és a zambo. Az őshonos indiánok aránya igen kicsi. A fekete népességet, mint rabszolgákat a gyarmati időszakban hurcolták be az országba. Számottevő közösségeik a karibi tengerparton, valamint a Csendes-óceán parti sávjában - főleg Chocó tartományban - lelhetők fel. A fehérek főleg a hűvösebb éghajlatú felföldeken élnek.
Az ország lakosságának mintegy háromnegyede a Középső- és a Keleti-Kordillera kellemes éghajlatú völgyeiben és medencéiben él. Míg az ország keleti, esőerdő borította felében és a nyugati, csendes-óceáni partvidék városhiányos térségeiben a népsűrűség 1-10 fő/km² között mozog, addig a hegyvidéki-folyamvölgyi és a karibi-síksági tartományokban 40-80 fő/km², sőt a nagyvárosi tartományok és a kávétermő vidékek népsűrűsége a 150-200 fő/km²-t is eléri.
Összesen 33 megyével rendelkezik.

Kolumbia időjárása
Az ország déli részén húzódik az Egyenlitő. Az évi középhőmérséklet 24°C. A hőmérséklet elsősorban a tengerszint feletti magasságtól függ. Általában 300 m szintkülönbség 2°C-os különbséget okoz az évi középhőmérsékletben. Az ország hegyvidéki részein így a forró folyóvölgyek felett havas csúcsok emelkednek. Az évi csapadék mennyisége 2000 mm körül mozog. Az ország északi részén 400 mm alatt van a csapadék. Legcsapadékosabb a csendes-óceáni tengerpartra néző hegyoldalak vidéke, legszárazabb pedig a Guajira félsziget. Mivel a széljárás meglehetősen állandó, a hegyeknek van esőnek kitett és esőárnyékban lévő oldala, jelentősen eltérő növény- és állatvilággal. Az El Niño jelenség nehezen előrejelezhető heves esőzéseket vált ki, amelyek szokatlan időben szokatlanul nagy, ezért különösen pusztító árvizeket vált ki.
Hogy mikor érdemes Kolumbiába jönni? Cégünk külön nem igen szervez utakat Kolumbiába, jellemzően csak körutakat szervezünk, ezért alkalmazkodni kell a másik ország időpontjához Külön Kolumbiába csak Bogota-Cartagenát szervezünk. Bogotában azt mondják, hogy minden nap lezajlik a 4 évszak. Reggel és este hűvös, 19 Celsius fok körül, napközben meleg, de sokszor eső is várható. Cartagena trópusi éghajlatú, nagyon hasonló Panamáéhoz.

Kolumbia fizetőeszköze
A kolumbiai peso a hivatalos pénznem, jele a $, váltópénze a centavo. Egy amerikai dollárral 3,800 kolumbiai peso. Pénzváltás van a bankokban, szállodákban és utcai árusoknál (nem ajánlott). Hitelkártyák széles körben elfogadottak. Visa és MasterCard elfogadott szinte mindenhol.

Elektromos áram
110 voltos, szabványos amerikai dugókat használnak.

Egészségügyi információk
Egészségügyi ellátás nagyon jó Kolumbiában; de mindenképpen érdemes biztositással jönni a teljes időszakra, mert a magánellátás nagyon drága lehet.
A csap vizet nem lehet inni, ezért mindenképpen a palackos víz fogyasztását ajánljuk, de fogat mosni nyugodtan lehet csap vízzel. Mindig legyen nálunk víz, sokat igyunk, főleg a gyerekek, mert a nagy melegben hamar kiszáradhatnak.
Trópusi ország lévén, vannak szúnyogok, de érdekes módon a fővárosban alig-alig. Mindenképpen fel kell szerelkezni szúnyog riasztóval, bőrre kenhetővel és levegőbe fujóssal is. Az ún. aedes aegypty szúnyog csak és kizárólag édes vízben szaporodik, főleg pocsolyákban, elhagyott gumikerekekben, de leteheti petéjét vázákban, napokig ott hagyott felmosó vödrökben. Ezért vigyázni kell arra, hogy ezeket a vizeket mindig öntsük ki. Ez a szúnyog kifejezetten nagyvárosi szúnyog, a természetben nem fordul elő. Sajnos ezek a szúnyogok terjesztik a Dengue láz, Chicungunya és Zika vírusokat. Ezért lefekvés előtt ajánlott a hálószobát átnézni. A tengerparton is vannak szúnyogok, sőt ott sokkal több van, mint a fővárosban, de ezek nem veszélyesek, viszont igen harapósak. Javasolt ezért a hálószobák ajtaját csukva tartani főleg este. Itt is érdemes átnézni esténként a hálószobát. Ha valakit megcsípett a szúnyog, nem történik semmi, de sokszor nagyobb csípés keletkezik, ezért érdemes fenistil gélt hozni és azzal kenegetni. Egyéb állatoktól, élősködőktől nem kell tartani.
A nap nagyon intenzív Kolumbiában. Csak 50-es vagy afeletti naptejjel érdemes védekezni, mert nagyon erősen éget a nap. Ha csak a városba megyünk, akkor is be kell kenni magunkat, mert leéghetünk. Hozzuk magunkkal a megszokott naptejünket. Érdemes a városnézésre is bekenni magunkat, mert a séta során is nagyon leéghetünk.
Kalap, sapka is kötelező, főleg gyerekeknek, akik hamar napszúrást kaphatnak.
A gyerekeket úszópulóverekben engedik ki a napra a helyiek is, hogy ne égjenek le, és tudjanak önfeledten játszani a vízben vagy homokban.
Gyógyszereket nem kell hozni, minden alapgyógyszer beszerezhető.
Napszemüveg kötelező, nagyon erős a nap.

Oltások
Nincs kötelező védőoltás, ha Kolumbiába érkezik Magyarországról.
A sárgaláz elleni oltás csak akkor kötelező, ha Kolumbián belül olyan területre utazunk ahol kell. Ilyenek az Amazonas mentén fekvő területek, San Andrés szigete, stb.

Útlevél- és vízuminformációk
Kolumbiába való belépéshez magyar állampolgároknak csak útlevél szükséges; nincs vízum kötelesség. Turistaként maximum 180 napot lehet tartózkodni.

Kolumbia biztonsága
Bár nagyon sokan félnek a Kolumbia utazástól, mert rosszakat hallottak a közbiztonságról, ezek az idők elmúltak. A turisták által látogatott helyek biztonságosak.
Nagyon fontos tudni, hogy a kolumbiai emberek szívesen látják a turistákat, kifejezetten turista-orientált bűnözés nagyon ritka.
Természetesen ügyelni kell értékeinkre, ezért javaslunk mindent a szállodai széfben tartani.
Néhány alapvető, hasznos óvintézkedés:
Mindig legyen Önnél az útlevél másolata, az eredeti maradjon a széfben. A másolatot már otthonról hozza magával, hozzon többet is.
Ugyanígy hozzunk másolatot a hitelkártyáinkról, ha elveszik, tudjunk mindent róla. A másolatra írjuk rá a sürgősségi számot, amit hívnunk kell.
Ne legyen Önnél sok pénz vagy nagyon értékes holmi, amikor a városban sétál.
Érdeklődjön az idegenvezetőnél vagy a szálloda személyzetnél, mely helyek kerülendők.
Jelentse a rendőrségnek vagy a szállodának, hogy bármilyen kellemetlensége származott az út során. Viszonylag sok rendőr van mindenhol, igy könnyen meg lehet találni őket. A rendőrök nagyon készségesek, sőt kifejezetten turizmusra szakosodott rendőrök is vannak.

Ruházat
Kolumbia változatos ország időjárás szempontjából, szellős, természetes anyagokból készült ruhákat hozzunk és legalább 2 fürdőruhát, mert nagyon lassan száradnak a ruhák a páratartalom miatt.
Érdemes olyan nadrágot, ruhát hozni, ami gyorsan szárad, a farmer nem nagyon ajánlott, mert nagyon meleg és nem szárad.
Kolumbiában szinte mindig előfordul eső, függetlenül attól, hogy száraz vagy esős évszakban jövünk. Érdemes mindig magunknál tartani egy kis esernyőt, vagy könnyű esőkabátot.
Legyen nálunk víztűrő cipő, néhány kirándulásra jó lehet. Mindenképpen kényelmes cipőt hozzunk magunkkal és lehetőleg edző cipőt is.

És ami még kimaradt
Először is, mint minden Latin-Amerikai országban a fő elv a „türelem” mindenek felett. Minden elintéződik, csak lassan.
Mindenképpen hozzunk magukkal egy kisebb hátizsákot, lehetőleg víztűrőt. Ez legyen a kézitáskánk. Ha bármikor esik az eső megvédi dolgainkat az elázástól.
Élelmiszert, gyümölcsöt, zöldséget nem lehet behozni, erre ügyeljünk, ha maradt egy alma nálunk a repülőn, együk meg vagy dobjuk ki.
Internet elérhetőség nagyon jó, szinte mindenhol van WIFI.
Feltétlenül vigyázzunk, ha taxival szeretnénk közlekedni Bogotában és a nagyvárosokban. Lehetnek rossz élményeink.

1

© 2020, Sunny World, All rights reserved. Site designed by Janos Szabo